De flesta vet att vi har demokrati i Sverige och att till exempel Nordkorea leds av diktatur. Men vad är egentligen skillnaden? Det är något man bör ha koll på även i Sverige, kanske mest för att verkligen uppskatta den möjlighet vi har att påverka vårt samhälle just för att här råder demokrati.

I en demokrati har folkets åsikter betydelse, vi har rätt att vara med och rösta om vem som ska styra landet och som ni kanske minns fick vi även röst om huruvida vi skulle byta från den svenska kronan till euro år 2003. Var fjärde år får vi rösta på det parti vi tycker ska leda landet, på det parti som bäst speglar våra egna värderingar och åsikter och om vi har tur så vinner det partiet och får styra i fyra år framåt. Vi, som medborgare, är de som bestämmer hur Sveriges framtid ska se ut.

I ett land med diktatur ser det lite annorlunda ut. Där väljs inga ledare av folket, utan positionen går ofta i arv från far till son. Hur ledaren styr landet är upp till denne, och befolkningen har inget att säga till om. Ofta är det också så att det faktiskt är förbjudet för medborgarna att kritisera ledaren eller den diktatur som råder. Det är för att det i ett land med diktatur är svårare för ledaren att behålla sin makt, då denne inte är framröstad av folket. För att behålla makten måste ledaren hålla sitt folk i schack med andra metoder än att låta dem vara med och bestämma, och därför straffas de i många fall när de sätter sig emot, just för att övriga medborgare ska lära sig att låta bli med det.

Så, skillnaden mellan demokrati och diktatur är enorm och kanske svåra för oss i Sverige att riktigt förstå, då vi är så vana vid ett fritt land. Men det är just därför det är så viktigt att vara på den frihet vi har och faktiskt engagera oss i hur vårt samhälle ser ut, annars skulle vi snart kunna gå miste om chansen. För om ingen hade engagerat sig hade det inte varit någon vits med att ha demokrati. Är det inte galet hur många i Sverige som struntar i att engagera sig politiskt, när det finns länder vars medborgare önskar så förtvivlat att de hade något att säga till om?