Politiken har ställt till med många problem genom åren. Det var ju faktiskt politik som Adolf Hitler sysslade med under andra världskriget, och de allra flesta av oss är överens om att det gick riktigt illa. Det är också tydligt att politiken delar landet, skapar osämja och diskussioner, debatter och bråk. Men hur hade Sverige sett ut utan politik?

För det första är det så gott som omöjligt att radera politiken, för folk kommer alltid att ha åsikter och debattera om samhällsfrågor. Det närmaste man kan komma ett samhälle utan politik är ett samhälle med diktatur, då en ledare helt enkelt bestämmer allt och folket inte har något att säga till om. Men även där kommer politiken att vara närvarande, eftersom det fortfarande är någon som bestämmer hur samhället ska se ut, och det kommer alltid finnas människor som inte håller med om hur landet styrs.

Det var politik som gjorde att mörkhyade slapp hålla sig till särskilda uteserveringar och slutligen slapp stå upp i bussarna. Det var politik som gjorde att kvinnor äntligen fick “rösträtt” () och friheten att kunna skilja sig från sin man. Så, behövs verkligen politik? Förhoppningsvis är svaret ja, för de flesta.