De senaste årens politiska klimat har kantats av många påverkansfaktorer som inte direkt rör sakpolitik eller ideologier utan snarare internet. När sociala medier har blivit en språngbräda för många politiker att få slagkraft i sina åsikter kan detta i väldigt hög grad påverka både samhällsklimat och opinionsbildningar. Man kan jämföra det med när företag vill marknadsföra sig via internetsajter såsom genom ungapped.se där man försöker nå ut till sina kunder på effektivast sätt via nyhetsbrev, sms-kampanjer och inbjudningar. Men här vill man istället nå ut till väljarna via Twitter, intervjuer, Instagram och online-reklam. Det tycks nästan som att de mest aktiva politikerna på sociala medier också är de som får mest popularitet och uppmärksamhet, vilket i sin tur ger dem en skjuts uppåt i opinionsmätningarna.

Twitter

Den som förmodligen är den främste flaggbäraren av svenska politiker, vad gäller att utnyttja Twitter som en kanal för marknadsföring och åsiktsbildning är Annie Lööf vars Twitterkanal följs av 119 000 följare och har twittrat över 27 000 gånger. Med tanke på att hon haft kontot sedan december 2008 är det ändå en imponerande siffra. Hon profilerar sitt twitterkonto som både politisk och personlig, och hon uppdaterar på twitter själv. En annan politiker som gjort sig känd för sina uttalanden på Twitter är den amerikanska presidenten Donald Trump som mer eller mindre på daglig basis skapar nyhetsrubriker världen över via sina “tweets”. Han har en följarskara på 56,6 miljoner och 40 100 tweets och bara för sätta perspektiv på hans otroligt höga aktivitetsnivå på Twitter gjorde han så många som 17 tweets bara på julafton, varav alla var politiskt inriktade. Det talar om hur pass stor satsning han gör på att marknadsföra sin politik via just Twitter.

Robotkonton på twitter

Tyvärr har 2018 års valår varit en av de mest drabbade av robotkonton som också påverkat opinionsmätningarna negativt genom att i falska namn twittra negativ information och falska nyheter vilket kan anses vara en falsk politisk marknadsföring.

Facebook

Av alla partiledare ligger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson högst upp enligt nätmagasinet Breakit och sedan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Men det som gjort Jimmie Åkessons engagemang på Facebook extra intressant är att han utnyttjat plattformen i allra största grad till att marknadsföra SD-politik via livesändningar på Facebook, vilket ökade SD:s genomslag under valspurten. Enligt Facebooks statistik över inloggade följare vid hans livesändningar kan man se en tydlig uppgång.

Marknadsföring av kläddesign på Instagram

En del politiker använder även Instagram som ett sätt att marknadsföra sina kläddesigners och på så vis slå två flugor i en smäll. Dels får politikern mer publicitet hos väljare som uppskattar kläddesignen och dels använder de sin publicitet till att marknadsföra kläderna och höja deras status. Alice Bah Kunkhe är en av de politiker som utnyttjar detta knep särskilt väl.