Idag är internet en stor del av vardagen för folk, företag och myndigheter. Det har till och med gått så långt att du inte ens kan söka jobb utan att företag frågar efter din instagram. Så, hur påverkar det här det politiska klimatet?

Internet

Det som är föregångaren till internet heter Arplanet och skapades under ett amerikanskt och militärt forskningsarbete. Men det som är “internet” kom inte till förens på sent 80-tal, och det internet vi kallade för “en fluga” kom inte förens under tidigt 90-tal. Under den här vevan kunde man börja sälja saker på internet samt skapa hemsidor där man kunde sprida information och åsikter.

Sociala Medier

Med internet så kom sociala medier, som främst kännetecknas av 2000-talets utveckling av bland annat facebook, twitter och instagram. Idag är sociala medier som en sekundär föda för människan, där en dag utan skulle kännas som ett grymt straff. Om man tänker på att människan är ett flockdjur, så står det klart att sociala medier är en förgrening av vår kommunikativa kapacitet, där vi kräver bekräftelse och närhet. Det är så pass illa att folk tar privatlån för att kunna köpa den dyraste mobilen att socialisera med. Helst Apple, såklart.

Politiken och internet

Med tidigare redogörelse för internets stora medverkan i dagens samhälle, så är det lätt att förstå att även politiken drabbas (eller gynnas) av människans numera fria röst.

Sedan tiden då man började skapa webbsidor, så har man insett att man kan sprida budskap på så vis. Man kan skapa demonstrativa forum, där man kan diskutera med likasinnade från alla världens hörn. Även om vi i Sverige exempelvis har föreningsfrihet, så har den aldrig varit så kraftfull som den är idag. I och med att folk världen över nu har förmågan att söka sig till likasinnade, så ökar sannolikheten för att civilbefolkningens politiska åsikter förstärks och lämnar större avtryck på staten. Ta en titt på exempelvis Me too-rörelsen.

Då sociala medier (som tidigare konstaterat) är som syre för många idag, så är det inte konstigt att dessa plattformar bli föremål för folks åsikter. I och med att det är fritt fram att tycka till på sitt eget konto, så kan man skriva (nästan) vad som helst. Det innebär att informationsflödet är hundra gånger så flödande som för 30 år sedan. Men här uppstår också problemet med exempelvis “Fake News” och människans bristande förmåga att källkritisera.

Politiken måste alltså anpassa sig till rådande samhälle, där internet kan vara en fördel eller nackdel. Vad väljer du att tro på i ditt flöde?